Waarom het gevaarlijk is om te geloven in edelstenen als alternatieve geneeskunde

kristallen genezingEdelstenen worden steeds populairder. Ze worden vaak gebruikt in alternatieve therapieën, zoals reiki en beloven lichamelijke en psychische kwaaltjes tegen te gaan. Dit zouden ze kunnen doen door hun helende en zuiverende energie. Op het eerste zicht is er niet mis met het geloven in kristallen. Iedereen heeft het recht om te geloven in wat hij wil. Toch is het geloven in alternatieve geneeswijzen met behulp van kristallen gevaarlijk. We vertellen je waarom, en verwijzen je voor meer informatie graag door naar SKEPP!

Geen wondermiddel

Hoewel de efficiëntie van genezing via kristallen betwistbaar is, kan er wel met zekerheid gezegd worden dat kristallen geen wondermiddel zijn. Maar daar zit ook het gevaar, want kristallen worden vaak toegeschreven als magische stenen die elke ziekte zouden kunnen genezen. Hoe meer je hierin gelooft, hoe groter de kans is dat je steeds meer naar kristallen grijpt en steeds minder bij een echte arts ten rade gaan.

Kristallen Edelstenen

En daar zit nu net het probleem. Als er personen zijn die kampen met erge ziektes en ze geloven in de kracht van kristallen, dan is er een kans dat ze de aanbevolen medicatie opzij gaan schuiven en gaan kiezen voor een andere geneeswijze in de plaats. Hierdoor worden de mensen die erg ziek zijn nog zieker. Dit geldt zowel voor personen met een ernstige ziekte, zoals kanker als voor personen die leiden aan een zware depressie.

Het beste van beide werelden

Te sterk geloven in de helende kracht van kristallen kan je dus het gevoel geven dat medicatie of therapieën niet langer nodig zijn. Maar wil dit dan zeggen dat je kristallen helemaal achterwege moet laten? Natuurlijk niet! Het geloven in de kracht van kristallen is helemaal niet gevaarlijk op zich. Kristallen kunnen zelfs een perfecte aanvulling zijn op je medicatie. Ik ben alvast tevreden dat dat ook de aanpak is dat kristallenverkopers als Nasma hanteren; het is aan hen om mensen duidelijk te maken dat conventionele geneeskunde altijd zijn plaats heeft bij serieuze klachten.

Uiteraard gelooft niet iedereen in de kracht van kristallen, maar ook als je er niet in gelooft, kan het geen kwaad om ze ter aanvulling te gebruiken. Zelfs in het geval dat kristallen hun werk niet zouden doen, zouden ze wel kunnen helpen om je ingesteldheid te veranderen waardoor ze toch een positief effect hebben op ziektes en/of aandoeningen. Dit wordt in de wetenschappelijke wereld ook wel “placebo effect” genoemd. Tijdens het genezingsproces is het namelijk erg belangrijk om ook mentaal sterk te zijn. Zo kan je lichaam beter vechten tegen de ziekte. De conclusie is dus dat kristallen een mooie aanvulling kunnen zijn, maar dat ze nooit als vervanging van geneesmiddelen mogen dienen!