Sparen: vijf tips om beter te sparen in 2020
Het is ongelofelijk belangrijk om, zeker als woningeigenaar of wanneer je een gezin hebt, een geldbedrag achter de hand te hebben voor noodsituaties. Mocht de wasmachine defect raken, uw auto beschadigd raken of zijn er onverwachte andere uitgaven, dan kunt u die met uw spaargeld opvangen en raakt u niet direct in de problemen. Maar sparen blijkt in de praktijk voor veel mensen toch best lastig te zijn. Er is namelijk discipline en een lange adem voor nodig. Maar onmogelijk is het zeker niet! Gebruik je de tips die we hieronder voor je hebben verzameld, dan gaat het ook jou lukken om een mooi geldbedrag bij elkaar te krijgen.
Stel eerst je doelen vast
Als je wilt beginnen met geld sparen, is het van groot belang om eerst je spaardoelen vast te stellen. Maak een spaarplan en vermeld daarin de specifieke doelen waarvoor je geld apart wilt zetten en natuurlijk hoeveel geld er per doel benodigd is. Heb je over vijf jaar bijvoorbeeld 6000 euro nodig om iets te kopen wat op je verlanglijstje staat? Dan moet je, los van inflatie en eventuele spaarrentes, minstens 100 euro per maand opzij zetten.
Geef de diverse spaarrekeningen een eigen naam
Door jouw spaarrekening(en) bij de bank een eigen naam te geven, bijvoorbeeld ‘Spaargeld studie zoon’ of ‘Spaargeld vakantiehuisje’, spaar je veel bewuster en doelgerichter. Je weet zo precies waar je geld heen moet om over een bepaalde periode een bepaald geldbedrag te kunnen vrijmaken. Let op: hou alles goed in ’t oog zodat je geen slapende rekening creëert – want dat kan soms een lastig proces zijn om dit weer wakker te maken.
Stop kleingeld in een spaarpotje
Door telkens het overgebleven kleingeld apart te leggen, bijvoorbeeld na de boodschappen, kun je in enkele jaren tijd een leuk bedrag bij elkaar verzamelen. Doordat het om kleingeld gaat mis je dit niet, maar spaar je onbewust toch behoorlijk.
Maak er een spelletje van
Gericht besparen werkt het beste als je er iets leuks van maakt. Een leuke truc om geld over te houden voor bijvoorbeeld een skivakantie, is door telkens meer geld apart te leggen. In week 1 leg je één euro aan de kant. In week 2 twee euro. Als je zo doorgaat tot week 52, in die week stop je 52 euro in de spaarpot. Dit aardige spelletje leidt tot een bedrag van 1300 euro. Misschien niet voldoende voor je vakantie, maar qua besparen ben je met dit bedrag al wel een flink eind onderweg.
Zet het direct apart
Door de dag nadat het salaris is binnengekomen dit geld direct apart te zetten op een aparte bankrekening of een spaarrekening, voorkom je dat er aan het eind van de maand te weinig spaargeld overblijft. Een advies van een beroemde en succesvolle investeerder die rijk geworden is, luidt niet voor niets: ‘Do not save money that is left after spending. Instead only spend the money that is left after saving.’
Let op wat je koopt
Sparen begint met besparen. Door kritischer te kijken naar jouw uitgaven aan boodschappen, kun je enorm besparen. Drink je bijvoorbeeld drie liter melk per week en kies je voor melk die per liter 10 cent goedkoper is, dan bespaar je alleen al op de uitgaven aan melk per jaar 15 euro. Breidt je deze tactiek uit naar meer producten, dan kun je jaarlijks honderden euro’s extra besparen!