Pokémon: waarom blijft deze hype na al die tijd nog steeds zo populair?

Pokémon: zelfs als je het nog nooit hebt gespeeld, doet de naam ongetwijfeld een belletje bij je rinkelen. Pokémon zijn fictieve wezens van allerlei vormen en maten -de gele Pikachu met zijn rode wangetjes en staart als bliksemschicht is van alle 800 de bekendste- die je als Pokémontrainer kunt trainen. Op basis van jouw training evolueren ze zich en worden ze steeds sterker. De betoverende wereld van Pokémon wordt al ruim 2 decennia door kinderen én volwassenen over de hele wereld ontdekt. Waarom is deze hype nog steeds zo populair?

pokemon hype

De geschiedenis van Pokémon

Voordat we op zoek gaan naar een verklaring voor de aanhoudende populariteit van Pokémon, frissen we eerst even je geheugen op. Want wanneer zag Pokémon voor het eerst het levenslicht? De eerste videospellen voor de Nintendo Game Boy werden in 1998 uitgebracht. Vlak daarna verschenen ook de tekenfilms. Later werd ook de Trading Card Game gelanceerd, waarmee je Pokémon decks kunt samenstellen om die met tegenstanders te laten vechten. Vanwege de populariteit van Pokémon is er voor de liefhebbers inmiddels een netwerk opgezet om voor de lol of in wedstrijdverband met elkaar te kunnen spelen.

1. Nostalgie

Niet alleen het feit dat de Pokémon app gratis te downloaden is maakt het spel populair onder kinderen en volwassenen. Voor die laatste groep speelt ook het nostalgische gevoel een rol van belang. De Pokémonserie is zonder enige twijfel iconisch te noemen en roept bij velen die eind jaren negentig opgroeiden jeugdherinneringen op. Het is grotendeels de nostalgie die mensen aan het Pokémon spelen verbindt en verbonden houdt.

2. Spel gericht op ontwikkeling

In tegenstelling tot veel andere hedendaagse spellen gaat het bij Pokémon niet uitsluitend om leuk spelen. Natuurlijk is dat wel de intentie van de makers, maar zij hebben tegelijkertijd een interessante, georganiseerde spelomgeving opgezet waarin kinderen zich sociaal en geestelijk kunnen ontwikkelen. Eerlijkheid, sportiviteit en respect zijn kernwaarden binnen de wereld van Pokémon. Bovendien worden cognitieve vaardigheden als lezen en rekenen, maar ook strategisch denken gestimuleerd.

3. Het gevoel te kunnen groeien en succes te kunnen behalen

Veel hedendaagse spellen zijn gericht op directe resultaten. Je speelt een partijtje met een of meerdere tegenstanders, wint of verliest en begint de volgende keer weer van voor af aan. Er zit geen continuïteit in deze spellen. Daardoor ben je er sneller op uitgekeken. Wanneer je Pokémon speelt, kun je echter in het spel groeien. Jijzelf als trainer groeit, maar je ziet jouw Pokémon figuren ook beter worden. Een Pokémon begint klein en schattig, maar zich ontwikkelen tot een onverslaanbare strijder. Iets waar jij trots op kunt zijn.

4. Spelen hoeft niet alleen binnenshuis

pokemon verzamelmapVooral bij ouders stuit het idee van binnen (videospelletjes) spelen vaak tegen de borst. Kinderen komen -net als volwassenen- te weinig buiten. Pokémon GO is een mooi realityspel dat hierop weet in te spelen. Bij dit spel gebruik je op GPS-locaties gebaseerde instellingen om jouw Pokémon te vangen en vervolgens te trainen. Wanneer je je verplaatst, zie je steeds weer andere personages verschijnen. Behalve van waar je je bevindt, is dat ook afhankelijk van hoe laat je je buiten beweegt. Dit motiveert spelers om naar buiten te gaan en daar het avontuur voort te zetten.

Heb je het écht niet voor videospelletjes – ga dan voor het verzamelen van de pokemonkaarten zelf! Je hebt hier speciale Pokémon verzamelmappen voor die het “gotta catch ‘em all” principe superleuk maken!

5. Een spel met een verslavend karakter

Een van de doelen van het Pokémonspel is het vangen van zoveel mogelijk Pokémon. Een taak die bijna onmogelijk is om binnen afzienbare tijd te volbrengen. Inmiddels zijn er namelijk wel 800 verschillende soorten Pokémon en dat aantal blijft maar groeien. Zo raak je dus nooit uitgezocht. De rush die je voelt wanneer je een personage hebt gevonden, activeert het beloningssysteem in je hersenen, waardoor je niet zomaar zult stoppen met het uitbreiden van je verzameling.