Mijn mening over elektrische auto’s: de voor- en nadelen

Elektrische autos worden in België en Nederland steeds meer verkocht. Uiteraard is dat logisch, want deze auto’s hebben veel aantrekkelijks te bieden. Er zijn legio voordelen te noemen van het rijden in een elektrisch voertuig. Maar zelf vind ik dat er ook gekeken moet worden naar de nadelen van elektrisch rijden. In dit blog wil ik een eerlijke balans maken, waarin zowel de voordelen als de nadelen van elektrische autos de revue passeren.

Tesla OpladenElektrisch rijden is relatief goedkoop, maar niet per se goedkoper dan een brandstofauto

Mensen die kiezen voor elektrische autos kunnen een stuk voordeliger rijden dan personen die een benzine- of dieselauto gebruiken. Volgens berekeningen van de ANWB kost een kilometer rijden met een elektrisch voertuig ongeveer 5,4 cent aan elektriciteitskosten, terwijl een brandstofauto op benzine of diesel circa 10 cent per kilometer kost, zelfs als je superzuinig rijdt. Overigens zijn hierbij de aanschafkosten en afschrijvingskosten niet meegerekend. Worden deze meegeteld, dan blijkt dat elektrische auto’s gemiddeld zo’n 37 duurder in de aanschaf zijn.

Door die hogere aanschafkosten rijdt je in een elektrische auto,alles meegerekend, de eerste vijf jaar bij een jaarlijkse afstand van 15.000 kilometer voor zo’n 0,56 euro per kilometer. Frappant is dat een benzineauto rijden in dit opzicht uiteindelijk net een tikje voordelig is, met kosten per kilometer die op 0,55 euro uitkomen over de eerste vijf gebruiksjaren. De zogenoemde ’total cost of ownership’ van beide soorten auto’s is dus vergelijkbaar!

Let op: elektrische auto’s zijn vaak een heel stuk duurder om aan te kopen. Hou dus zeker goed rekening met je budget; want een Tesla koop je natuurlijk niet voor de prijs van een Nissan.

Een milieuvriendelijke keuze

Hoe je het ook bekijkt: elektrisch rijden is dus zeker niet (veel) duurder dan jezelf verplaatsen in een auto op benzine of diesel. Dus om die reden hoef je elektrisch rijden niet te laten. Hét grote voordeel van elektrisch rijden is het milieuvoordeel. Elektrische auto’s storten nagenoeg geen CO2 uit en zijn veel beter voor de luchtkwaliteit dan de traditionele voertuigen die op brandstof werken. Daarbij wordt het nog mooier als je ervoor kiest om met zonnepanelen zelf de energie op te wekken voor jouw elektrische wagen. Kies je hiervoor, dan ben je nog efficiënter en milieuvriendelijker bezig!

Tesla Model SFiscale voordelen van elektrisch rijden

Een van de grote voordelen van het rijden in een elektrische auto als je ondernemer bent, zijn de fiscale voordelen waar je van profiteert. Zo betaal je in elk geval tot 2020 voor een volledig elektrische aangedreven auto geen BPM en MRB. Tot 2026 kun je verder gebruikmaken van een aanzienlijk lagere bijtelling wanneer je elektrisch rijdt. Voor zakelijke rijders met een elektrische auto bestaat er een speciale regeling, namelijk de Milieu-investeringsaftrek ofwel de MIA. De MIA geldt voor nieuwe volledig elektrische auto’s die geen CO2 uitstoten en kan ondernemers een totale aftrekpost bieden van 27 procent.

Langere afstanden rijden

Nog steeds zijn elektrische auto’s minder geschikt voor het afleggen van grote afstanden. De actieradius van de beste elektrische auto’s ligt doorgaans tussen de 200 en 500 kilometer, met een incidentele uitschieter naar onder of boven. Daarbij is de benodigde laadtijd van een elektrisch voertuig een nadeel: het opladen van de accu duurt langer dan het tanken bij een benzineauto.

Duurdere verzekering

Ja, dit is een gegeven dat een stuk minder aangenaam is. Doordat de meeste elektrische auto’s meer PK’s onder de “motorkap” hebben durven verzekeraars nog heel wat meer vragen voor de verzekering van je milieuvriendelijke wagen. Dit kan erg frustrerend zijn voor de aankoper; aangezien veel mensen net een elektrische auto kopen om te besparen op benzine. Praat goed met je verzekeringsmaatschappij; durf onderhandelen, en bekijk online websites die vergelijken om zo een goeie deal te scoren!