Mijn doel voor 2020? 15 kg afvallen met intermittent fasting!

Al jarenlang ga ik het gevecht aan met de overtollige kilo’s. Van het ene dieet naar het andere (- heck ik probeerde zelfs een fucking Alkalisch dieet), helaas telkens zonder blijvend resultaat en met een gevoel van falen als gevolg. Tot iemand me vertelde over intermittent fasting en me helemaal overtuigde dat dit de manier was die ook voor mij zou werken.

Wat is het?

Intermittent fasting, in het Nederlands onderbroken vasten, is eerder een levensstijl dan een dieet. Het zegt je niet zozeer wat je moet eten, maar wel wanneer je moet eten. Tijdens bepaalde uren van de dag mag je namelijk eten, dit wordt dan je eetvenster genoemd, tijdens de overblijvende uren ga je vasten en mag je alleen koffie, thee of water drinken.

gezonde voedingHoe je het vasten indeelt, kun je in principe zelf kiezen. Het meest gebruikte schema is 16/8, waar je gedurende 8 uur mag eten en de overige 16 uur gaat vasten. Wil je voor jezelf een andere indeling maken die misschien meer aangepast is aan je persoonlijke situatie? Met IF kun je eigenlijk alle kanten uit. Zo kun je ook voor 18/6 gaan, kun je twee dagen in de week vasten en de rest een normaal eetpatroon aanhouden of kun je gaan voor maar een enkele maaltijd per dag (OMAD). Het ligt er maar net aan waar jij je het beste bij voelt. Onderzoek heeft uitgewezen dat de vast minstens 14 uur moet aangehouden worden om echt resultaat op te leveren.

Mensen die al lange tijd het vasten toepassen, durven ook wel eens voor een extended fast van bijvoorbeeld 48 uur gaan. Doe dit echter niet als beginner.

Hoewel deze levensstijl niet voorschrijft wat je wel of juist niet mag eten, is het uiteraard wel belangrijk om tijdens je eetvenster voor gezonde en verantwoorde voeding te kiezen voor zo goed mogelijke resultaten.

plant based voedingIntermittent fasting in de praktijk

Als je je maaltijden gezond en evenwichtig samenstelt, ga je automatisch minder calorieën innemen met deze levensstijl, omdat je niet de hele dag mag eten. Dit leidt dus tot gewichtsverlies, maar dan op een verantwoorde manier.

Overstappen van verschillende maaltijden en tussendoortjes doorheen de hele dag naar eten binnen een eetvenster, vraagt een kleine aanpassing van je lichaam. Laat je lichaam dus even wennen aan je nieuwe levensstijl en bouw het vasten langzaam op.

Maak voor jezelf een planning van de maaltijden die je tijdens je eetvenster wilt eten. Zo voorkom je dat je op het einde van je vast naar ongezonde, vettige en calorierijke maaltijden grijpt die een deel van je inspanning van het vasten teniet doen.

Doe jij ook mee?

Ook jij kan makkelijk en verantwoord afvallen met intermittent fasting. De eerste stap is steeds de moeilijkste, eenmaal die overwonnen, ben je vertrokken. Gaan we er samen voor?