Hoe ik ontdekte dat ik een lichte versie van koemelk allergie heb

Een koemelkallergie behoort tot de voedselallergieën, waarbij klachten worden veroorzaakt doordat het lichaam een reactie geeft van het afweersysteem die betrekking heeft op bepaalde eiwitten. Het immuunsysteem van het lichaam denkt dat de koemelkeiwitten een bedreiging vormen voor het lichaam en maakt antistoffen aan. Dit veroorzaakt allerlei klachten.

Bij baby’s en kinderen komt koemelkallergie vaker voor, omdat de darmpjes nog niet voldoende zijn ontwikkeld dan bij volwassenen. Maar ook bij volwassenen is het een veelvoorkomende allergie. Koemelkallergie is niet te vergelijken met lactose-intolerantie.

Bij deze intolerantie is het afweersysteem van het lichaam niet direct betrokken bij het proces. Het gaat om een reactie op bepaalde allergenen die klachten veroorzaken door en tekort aan enzymen. De darmen produceren namelijk te weinig van het enzym lactase om de lactose goed te kunnen verteren. Door het tekort ontstaan in de darmen klachten die bijvoorbeeld buikkrampen veroorzaken.

koemelkallergie

Symptomen

Per persoon kunnen de symptomen verschillen, maar bepaalde symptomen komen bijna bij iedereen voor met de allergie. Zo zijn problemen met het maagdarmstelsel veelvoorkomend. Diarree, verstopping van de darmen en misselijkheid kunnen voorkomen. Je kunt je meer vermoeid voelen en concentratieproblemen krijgen. Ook kan de huid gaan jeuken en kun je uitslag krijgen of zelfs vocht vasthouden. Luchtwegklachten kunnen ook voorkomen.

koemelk allergieAllergietesten

De belangrijkste test die kan worden gedaan is het volgen van een koemelkvrij dieet voor een aantal weken. Hierbij kun je nagaan of de symptomen afnemen. Uiteraard bezoek je hier eerst een arts voor die je hierin kan adviseren. Hij of zij kan je dan doorverwijzen naar een diëtiste die je op weg kan helpen met voedingsmiddelen die wel genomen mogen worden. Hierna wordt koemelk in toenemende doses toegediend onder medisch toezicht. Dit wordt ook wel een eliminatie-provocatie test genoemd. Mocht dit nog geen duidelijkheid geven, dan kunnen aanvullende testen worden verricht, zoals een huidpriktest, bloedtest en/of een darmonderzoek.

Medicijnen

Mocht je klachten houden, ondanks dat je een dieet volgt, dan kan het nodig zijn bepaalde mediatie in te nemen. Dit is dan vooral medicatie gericht op jeukklachten van de huid of eczeem wat door de allergie is opgetreden Deze klachten zijn dus te onderdrukken. Mocht een ernstige reactie optreden door middel van de allergie, dan moet adrenaline worden toegebracht middels een injectie. Je zult dit dan altijd bij je moeten hebben in geval van.

melkkoeienTips

Er zijn tips waar je rekening mee kunt houden om de kans op een allergische reactie te doen verminderen. Allereerst door etiketten van voedingsproducten goed door te nemen.

Zit ergens melk in, dan kun je het niet kopen. Maar als je al een bepaald voedingspatroon volgt, ligt het voor de hand dat je de kennis in huis hebt bij welk product je een reactie krijgt en bij welke niet. Voor thuis zorg je voor een schoon werkoppervlak, om besmetting van producten te voorkomen.

Ander scenario

Het kan voorkomen dat je naast de koemelkallergie nog meer allergische reacties ontwikkeld. Dit heeft dan te maken met de structuur van koemelkeiwit dat in het lichaam een allergische reactie teweeg brengt. Dit komt omdat de structuur van het ingenomen voedingsmiddel dan erg lijkt op dat van het koemelkeiwit. Helaas is het immuunsysteem van ons lichaam dan niet in staat om de zogenaamde allergenen van elkaar te onderscheiden en geeft dit juist de allergische reactie weer.

Als baby en kind groei je vaak over een koemelkallergie heen. Bij volwassenen is dit echter niet het geval en blijf je de allergie voor de rest van je leven houden. Hier is gelukkig wel goed rekening mee te houden, doordat steeds meer voedingsmiddelen melkvrij zijn. In het boek “Plan Vegan” vind je heel wat leuke opties voor mensen die koemelk moeten of willen vermijden!