Het belang van een goed statief om mooie foto’s te nemen

Wanneer je kwalitatief hoogwaardige foto’s wilt kunnen maken als fotograaf, dan mag een goed statief natuurlijk absoluut niet ontbreken. Een statief zorgt namelijk voor stabiliteit en geeft je de mogelijkheid om foto’s vanuit allerlei verschillende hoeken en standen te kunnen nemen. Om je een idee te geven hoe belangrijk of het is dat jij als fotograaf een goed statief gebruikt, hebben we in dit artikel een aantal redenen voor je opgesomd en verder uitgelicht.

Waarom kiezen voor een statief?

De voornaamste reden waarom het belangrijk is gebruik te maken van een statief, is om ervoor te zorgen dat je camera stabiel blijft staan. Vooral wanneer je bezig bent met nachtfotografie waarbij de sluitertijd vaak een stuk langer is, is het belangrijk dat je camera absoluut niet beweegt. Gebeurt dit wel, dan zal dit de kwaliteit van je foto logischerwijs niet ten goede komen. Daarnaast is ook de compositie van de foto vele malen mooier wanneer je een statief gebruikt. Het is namelijk niet altijd mogelijk om een statief ergens te plaatsen. Vooral niet wanneer de ondergrond niet vlak is. Dit zorgt er dus voor dat je extra goed moet nadenken over de positie van je statief.

een goed statief

Waar let je op bij een statief?

Wanneer je een statief wilt aanschaffen, dan doe je dit natuurlijk zomaar van de één op de andere dag. De kosten van een goede statief kunnen immers aardig in de papieren lopen. Des te belangrijker dus dat je rustig de tijd neemt voor een statief wat goed past bij wat jij zoekt. Om je een idee te geven waar je allemaal op moet letten, hebben we een aantal essentiële punten voor je verder uitgelicht.

Het type materiaal

Wanneer je op zoek gaat naar een passend statief voor je camera, dan zal je al snel tot de conclusie komen dat er ontzettend veel verschillende soorten en maten verkrijgbaar zijn. Het is dus van belang te weten waarvoor het statief wordt gebruikt. Het is dus van belang om te bepalen of je veel binnen fotografeert of dat je toch veel buiten aan de slag gaat. Dit betekent namelijk dat het materiaal waarvan het statief is gemaakt zwaarder moet zijn om ervoor te zorgen dat deze ook stabiel genoeg staat.

statief fotografie

Type kop van het statief

Statieven vind je naast in allerlei verschillende soorten en maten ook met verschillende statiefkoppen. Het is dus van belang goed te kijken naar wat jij nodig hebt. Kies je voor een wat goedkoper statief, dan zien we vaak dat deze kop vastzit aan het statief. Dit geeft je weinig tot geen bewegingsvrijheid, waardoor je dus ontzettend kunt worden beperkt in je fotografie.

Zorg er dus voor dat je weet wat voor jou belangrijk is, zodat je aan de hand daarvan kunt bepalen welk type kop voor jou belangrijk is. Het kan namelijk heel goed zijn, dat je voor het type fotografie dat je uitvoert helemaal geen beweeglijke kop nodig hebt. Zo kun je dus prima met een voordeliger statief uit de voeten in plaats van dat je een hoop geld uit moet geven aan een duurdere variant.