Geld lenen om te beleggen, de pro’s en contra’s

Is geld lenen om te beleggen (soms) een verstandige keuze of niet? Dat is een vraag die tegenwoordig door ontzettend veel mensen wordt gesteld. Er doen zich op de beurs namelijk vaak zeer interessante investeringsopportuniteiten voor waar je wellicht zo optimaal mogelijk van wil kunnen profiteren. Wanneer je dan slechts een beperkt budget beschikbaar hebt kan het aanlokkelijk zijn om een lening af te sluiten. Op deze manier kan je namelijk meteen heel wat meer investeren.

Toch kan er in de praktijk worden vastgesteld dat het toepassen van deze werkwijze door het merendeel van de financiële- of beleggingsexperts wordt afgeraden. Waarom? Dat kom je meteen te weten wanneer je de pro’s en contra’s van geld lenen om te beleggen op deze pagina doorneemt.

Kan je überhaupt wel geld lenen om te beleggen?

Geld lenen om te beleggenLaat ons vooral beginnen bij het begin. Is het namelijk überhaupt wel mogelijk om geld te lenen om mee te gaan beleggen? Dat kan zeker. Tegenwoordig bestaat namelijk de mogelijkheid om een zogenaamde persoonlijke lening af te sluiten. Voor een dergelijke lening geldt dat ze eigenlijk kan worden toegekend zonder dat er bijvoorbeeld een bepaalde offerte of aankoopfactuur voorgelegd moet kunnen worden. Met andere woorden, indien je aangeeft aan de financiële instelling waarbij je gaat lenen dat je het geld wil gebruiken om mee te investeren of beleggen is dat gewoon mogelijk.

Dat bovenstaande mogelijk is betekent daarom nog niet dat het ook daadwerkelijk interessant is, in tegendeel. Van zodra je ervoor gaat kiezen om een lening af te sluiten word je namelijk geconfronteerd met bepaalde kosten. Zelfs wanneer je beleggingsavontuur positief uitpakt zal je een significant gedeelte van je rendement in rook zien opgaan omdat je de intresten op je krediet moet betalen. Dat is natuurlijk ontzettend zonde. Dit is dus alvast een eerste reden om er in de praktijk bij voorkeur niet voor te kiezen om geld te gaan lenen om (extra) te kunnen beleggen. Er is echter meer.

Beleggen betekent doorgaans altijd risico’s nemen

Beleggen is niet hetzelfde als geld sparen. Dat kan ook niet, want dan zou je nooit uitzicht kunnen houden op de potentiële rendementen die wel behaald kunnen worden op de beurs. Dit betekent echter ook dat je als belegger rekening moet houden met het zogenaamde volatiliteitsaspect. Wat betekent dat nu concreet? Dat betekent dat je investering niet altijd dezelfde waarde aanhoudt. Dat is enerzijds natuurlijk interessant (waarom zou je anders moeten beleggen), maar anderzijds zorgt dat er ook voor dat je zomaar gedurende enige tijd onder water kan staan met je positie(s). Op dat moment verdien je dus geen geld, maar verlies je er. Omdat je hebt geleend voor deze beleggingen verlies je eigenlijk zelfs twee keer geld en dat is uiteraard niet meteen de bedoeling.

Beleggen en risico'sHeel wat mensen lenen net geld om te gaan beleggen omdat ze financieel wat krap bij kas zitten. Wanneer de koersen dan onderuit gaan en je mogelijk enige tijd je beleggingen alleen met verlies terug kan opvragen is dat vragen om problemen. Het is dan ook veel interessanter om te zorgen voor extra inkomsten zodat je op die manier meer geld ter beschikking hebt om te investeren of te beleggen. Geld lenen is in de basis eigenlijk al vrij slecht voor je persoonlijk vermogen, maar het wordt alleen maar nog slechter wanneer je ermee gaat beleggen en de koersen onderuit gaan. Volgens Financ.nl is het één van dé manieren om helemaal blut te gaan met je “beleggingen”.

Hou er naast bovenstaande tevens rekening mee dat je op deze manier mogelijk een belangrijk deel van je kredietcapaciteit benut welke bijgevolg niet langer beschikbaar zal zijn voor andere, mogelijks wel interessante leningen zoals een hypothecair krediet.

Toch geld lenen om te beleggen? Er zijn ook voordelen!

Tot dusver zijn we natuurlijk vrij negatief geweest over geld lenen met als doel om te gaan beleggen. Dit gezegd hebbende spreekt het voor zich dat alles in de praktijk ook deels afhankelijk is van:

  1. Jouw persoonlijke en financiële situatie:
  2. De ervaring waarover je beschikt met beleggen;
  3. Het moment waarop je (extra) wenst te beleggen;

Wanneer de wereld zich net recht uit een economische crisis en alle indicatoren op groen staan is het zomaar mogelijk dat er zich een bullmarkt aandient. In het bijzonder wanneer de rentes op kredieten (relatief) laag staan zou geld lenen om extra mee te beleggen je op termijn heel wat extra rendement kunnen opleveren. Toch is dat vooral iets wat we over zouden laten aan de meer ervaren belegger. Kom jij nog maar net om de hoek kijken en is dat de reden waarom je nog niet over veel budget beschikt om mee te beleggen? Dan valt het eigenlijk niet te verantwoorden om daarvoor een krediet af te sluiten. Denk dus altijd bij jezelf of je dat risico wel echt wil lopen of niet.