De schandelijke pers over dampen aka vapen

Vol ongeloof volg ik de pers over het onderwerp van de e-sigaret. HLN, Het Nieuwsblad en De Standaard lijken hun besluiten genomen te hebben. Dampen is superschadelijk; en mensen zijn aan ’t sterven aan de lopende band in de VS. Toch vallen er hier in Europa maar geen slachtoffers, en geven zowat alle Amerikaanse “slachtoffers” toe illegale drugs gebruikt te hebben in hun elektronische sigaret. De data is er. Overheden zoals die in het Verenigd Koninkrijk zeggen het zelf met zoveel woorden op hun website. Waarom wordt dat in de Belgische (en Nederlandse) pers zo actief genegeerd? Waarom is het blijkbaar interessanter voor een krant om onheilspellende leugens te verkondigen, in plaats van een genuanceerd beeld te brengen?

Wel, het antwoord lijkt me simpel. Geld. Zowel de pharmaceutische industrie als de tabaksindustrie zijn eigenlijk wel tevreden met hoe het nu loopt: rokers blijven verslaafd aan een extreem winstgevend product voor de tabaksindustrie; en de pharma-bedrijven verdienen miljarden met “behandelingen”, geen “genezingen” van de vele gezondheidsgevolgen van sigaretten. En de overheden? Die doen rustig mee; miljarden aan accijnzen op de boeken schrijven om begrotingstekorten te dichten.

Vaping Beeld

Verder hoor je vaak: DE TABAKSINDUSTRIE IS DE VAPE-INDUSTRIE. Dat is gewoon duidelijk niet waar. Een beetje onderzoek toont dat het grootste Belgische Vape-bedrijf in België TB Invest BVBA uit Schelle is. Dit bedrijf is het moederbedrijf van retailketen Vaporshop en groothandel Vaporcenter. Eén bezoek aan een winkel uit deze keten maakt duidelijk: dit is de tabaksindustrie niet: ze verkopen er geen enkel product dat ook maar iets te maken heeft met de tabaksindustrie. Geen British American Tobacco, geen Philip Morris, geen Japan Tobacco, nada, zilch. Dit is de grootste speler van het land. Hoe kunnen wij in ons parlement dan horen dat de tabaksindustrie de vape-industrie heeft overgenomen in ons land?

Ik KOTS echt op de verkettering van een product dat duidelijk een minder schadelijk alternatief biedt voor rokers als mezelf. Ik ben ondertussen vier jaar volledig tabakvrij, met dank aan een elektronische sigaret en de fruitsmaken van Craft Vapes, een canadees e-liquidmerk dat ook niks te maken heeft met de tabaksindustrie.

Wil je een meer academische uitleg over de e-sigaret? Check dan zeker deze video van Karolien Adriaens van de KU Leuven. Ze is een beetje slimmer als ik; maar ik sluit me graag volledig aan bij haar uitleg.