De grootste voordelen van een dashcam en waarom het een goede investering is

De keuze maken om een dashcam in je auto te laten plaatsen, is om tal van redenen verstandig. Autocamera’s hebben namelijk een hele reeks voordelen te bieden. Wereldwijd worden dashcams steeds vaker gebruikt. Niet alleen door vrachtwagen-, bus- en taxichauffeurs, maar ook door steeds meer particulieren. Hoe kan het dat de dashcam in de afgelopen jaren zo geliefd is geworden onder automobilisten? Welke pluspunten hebben dashcams zoal? Het zijn er in elk geval meer dan je denkt, dus lees snel verder.

Bij schade en ongelukken heb je bewijsmateriaal

BlackVue DashcamEen van de belangrijkste functies van een dashcam is om tijdens autoritten vast te leggen wat er op de weg gebeurt. Dashcams kunnen zowel opnames maken aan de voorzijde van het voertuig als aan de achterkant. Tegenwoordig zijn er veel autorijders die zogenoemde dual dashcams in hun auto hebben geïnstalleerd, zodat er ook aan de achterzijde van de auto opnames worden gemaakt. Mocht je schade rijden of bij een ongeval betrokken raken, dan vormen de opnames die door de dashcam zijn vastgelegd onomstotelijk bewijs. Bewijs dat je kunt gebruiken om jouw zaak te bepleiten bij een verzekeringsmaatschappij.

Het al of niet geïnstalleerd hebben van een autocamera kan dan ook het verschil maken tussen een vergoeding van de verzekering of, ook dat kan, een afwijzing krijgen omdat je jouw versie van het verhaal niet overtuigend kunt onderbouwen.

Ook beelden als de auto stilstaat

De eigentijdse generatie dashcams heeft als tweede grote voordeel dat ze ook verkrijgbaar zijn met een bewegingsmelder. Dit is ideaal als iemand tegen jouw geparkeerde auto aanbotst terwijl deze ergens geparkeerd staat. Door de bewegingsmelder gaat de camera direct lopen en maakt meteen opnames van het gebeurde. Dus: ook al ben je zelf niet aanwezig, toch heb je opnieuw bewijsmateriaal op beeld om te overhandigen aan je verzekeringsmaatschappij.

Je gaat veiliger rijden

Door af en toe de beelden van autoritten die je hebt gemaakt terug te kijken, wordt je een betere automobilist. Net zoals sporters opnames van hun activiteiten en wedstrijden vastleggen, kun je dit als autobestuurder doen. En zo leren van je fouten!

Het opnemen van fraaie autoritten op vakantie was nog nooit zo gemakkelijk

Dashcams zijn niet alleen juridisch praktisch om te hebben, maar ook inzetbaar voor je plezier. Zo kun je tijdens autoritten op vakanties prachtige opnames maken van natuurgebieden of mooie historische steden. Zet de camera aan en de rest gaat vanzelf! Het leuke hiervan is natuurlijk dat je na afloop van je vakantietijd gave opnames hebt die je later terug kunt kijken. Je geniet dan nog een keer extra na van de schitterende buitenlandse of binnenlandse vakantie die je hebt beleefd! Een mooi voorbeeld kan je hier vinden. Prachtig!

Keuze uit diverse modellen en soorten

Een laatste voordeel van de dashcam is het gegeven dat er keuze is uit allerlei soorten en stijlen. Voor elk automerk is wel een geschikte enkele of duale autocamera beschikbaar. Daarbij kun je zelf kiezen voor de extra opties (zoals laten inbouwen op speciale plekken als in de spiegels) kiezen. Ook qua opnamecapaciteit en -kwaliteit is er volop variatie! Op deze website kan je terecht om uit te zoeken wat voor jou de beste dashcam is – ze hebben duidelijk hard gewerkt om heel wat dashcams te testen; en ik heb zelf ook voor een toestel uit hun lijst gekozen (de BlackVue!).